δεν ξέρω πως να βάλω όρια!

κατερινα , 29 ετών

καλημερα σας
Ονομαζομαι Κατερινα ειμαι 29 ετων, ανεργη κ μενω με τουςγονεις μου. το προβλημα μου ειναι οτι οι γονεις μου παντα μου φεροντουσαν σαν μικρο παιδακι. ακομα κ μπροστα σε αλλους με αναφερουν ως ''το παιδι''. εξαρτομαι απο αυτους οικονομικα κ αναγκαστικα μενω μαζι τους. δεν ξερω τι να κανω με αυτη την κατασταση. Σιγουρα φταιω κ εγω, ειμαι ενηλικη κ πρεπει να βαλω ορια αλλα εφοσον με ζουν, δεν ξερω πως. τον τελευταιο χρονο που επεστρεψα στο πατρικο μου η αυτοεκτιμηση μου εχει πεσει κατακορυφα. δεν ξερω πως να τους βαλω ορια!


ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Αγαπητή φίλη,

Τα όρια είναι εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να "χτίσουμε" σχέσεις συνεργασίας, για να γνωστοποιούμε στους άλλους τι θέλουμε καθώς επίσης και τι εναλλακτικές έχουν για να μπορέσουν να πάρουν αυτό που θέλουν. Βάζετε όρια όταν θέλετε ν' αλλάξετε συμπεριφορές και να αποφύγετε αρνητικές και στρεσογόνες συμπεριφορές όπως η γκρίνια, οι φωνές, οι απειλές, και η τιμωρίες για να πάρετε αυτά που θέλετε. Άσχετα εάν χρησιμοποιείτε τα όρια με παιδιά ή με ενήλικες τα χαρακτηριστικά των ορίων και η δυναμική τους είναι ίδια.

Πως αναγνωρίζουμε όμως τα καλά όρια;




1.Διαύγεια

Τα όρια είναι ξεκάθαρα, συγκεκριμένα και τα επικοινωνούμε στους άλλους με ευκρίνεια.

2.Εκφράζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να βγαίνουν κερδισμένοι

Τα όρια λαμβάνουν υπόψιν τους και σέβονται τις ανάγκες όλων των ατόμων που αφορούν. 

3.Πρόληψη

Τα όρια λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να προλαμβάνουν προβλήματα και σε κανονικές καταστάσεις εκφράζονται πριν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα ή πριν προχωρήσει και χειροτερέψει κάποια κατάσταση. 

4.Είναι θετικά

Τα πιο αποτελεσματικά όρια επικεντρώνονται σε θετικά αποτελέσματα, όταν υπάρχει συνεργασία. Επίσης εκφράζονται με θετικό τρόπο, σαν υποσχέσεις και όχι σαν απειλές ή απλά σαν πληροφόρηση(με την ένδειξη ότι κάτι θετικό υπάρχει για παράδειγμα, μέχρι κάποια ώρα και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις).

5.Συνέπεια



Ένα παράδειγμα καλού ορίου: Ένα μαγαζί που σέβεται τους πελάτες του ανοίγει στις 8 το πρωί και κλείνει στις 8 το βράδυ. Οι ώρες φαίνονται ξεκάθαρα στις διαφημίσεις του, είναι κολλημένες στην πόρτα, και σας τις λένε από το τηλέφωνο εάν τηλεφωνήσετε και ρωτήσετε (πρόληψη και διαύγεια). Οι ώρες αυτές βολεύουν τους περισσότερους πελάτες ενώ το κατάστημα παραμένει κλειστό για αρκετές ώρες για να μπορέσουν οι υπάλληλοι να ξαναγεμίσουν τα ράφια του και να καθαρίσουν.(βγαίνουν όλοι κερδισμένοι) εάν πάτε εκεί στην ώρα σας θα αγοράσετε αυτά που χρειάζεστε (θετικό αποτέλεσμα). Και κανονικά εάν πάτε εκεί έστω και με ένα λεπτό καθυστέρηση, το μαγαζί θα είναι κλειστό (συνέπεια) ακόμα και αν έχετε μια πολύ καλή δικαιολογία για την αργοπορία σας.

Γιατί όμως πρέπει να χρησιμοποιούμε όρια?

Τα όρια μας επιτρέπουν να βάλουμε περιορισμούς και να οριοθετήσουμε καταστάσεις.
Βάζοντας όρια αποφεύγουμε τις διαμάχες και καταφέρνουμε να χτίσουμε σχέσεις που όλοι είναι κερδισμένοι (win-win). Επίσης σας βοηθάνε να φροντίζετε τον εαυτό σας ενώ ταυτόχρονα καταφέρνετε να καλύπτετε και τις ανάγκες ή επιθυμίες των άλλων
Τα όρια δημιουργούν ένα περιβάλλον το οποίο βασίζεται στην επιβράβευση. Τονίζουν τις θετικές συνέπειες και το γεγονός ότι τα επιθυμητά αποτελέσματα τα έχουμε μέσα από την συνεργασία.
Τα όρια δημιουργούν ένα περιβάλλον με λιγότερο στρες και λιγότερες διαμάχες, συγκρινόμενα με τους κανόνες και τις απαιτήσεις (οι οποίοι τυπικά είναι καταστάσεις όπου ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, και που πολύ συχνά επικεντρώνονται στην τιμωρία ή στα αρνητικά αποτελέσματα όταν κάποιος δεν συμμορφώνεται).
Τα όρια δημιουργούν ένα κλίμα σεβασμού αφού και οι δύο μαθαίνουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις ανάγκες του άλλου.
Τα όρια δεν απειλούν την συναισθηματική ασφάλεια μέσα σε σχέσεις.

Το να βάζουμε όρια είναι ιδιαιτέρως αποδοτικό σε περιβάλλον που υπάρχει αγάπη, αποδοχή και σεβασμός και η όλη διαδικασία βοηθά να δημιουργηθούν αυτές οι ιδιότητες σε μία σχέση που υπάρχουν προβλήματα.

Όσο πιο κοντά είμαστε με κάποιους ανθρώπους, τόσο πιο έντονα γίνονται τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις μας. Είναι ένα δώρο από τους αγαπημένους μας το να μας επιτρέπουν να μπούμε στον δικό τους κύκλο, όπως είναι δώρο το να τους αφήνουμε να μπαίνουν στο δικό μας κύκλο. Το δώρο αυτό πρέπει να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας και όχι να το θεωρούμε δεδομένο ή να το κακοποιούμε. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα θεωρηθεί δεδομένο. Όπως είμαστε και οι μόνοι που μπορούμε να θέσουμε όρια στο πως θα μας φέρονται οι αγαπημένοι μας. Όσο πιο ξεκάθαροι είμαστε στο ποια είναι αυτά τα όρια, τόσο πιο ικανοί θα είμαστε στο να τα επιβάλλουμε.
Κάποια στοιχειώδη όρια είναι: να μην δεχόμαστε άσχημους χαρακτηρισμούς, βρισιές, φωνές, εκφοβισμό, φυσική ή συναισθηματική βία. Αν συμβαίνει κάτι απ’ αυτά στις σχέσεις μας, τότε δεν ζούμε σύμφωνα μ’ αυτή τη βασική αρχή.
Δικαιούμαστε να μας φέρονται καλά πάντα και όλοι. Ιδιαίτερα δικαιούμαστε να μας φέρονται καλά οι αγαπημένοι μας. Κανένας δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι μας φέρονται καλά, εκτός από μας. Χρειάζεται να ξέρουμε ότι μας αξίζει και το δικαιούμαστε και μετά να προβούμε στα απαραίτητα βήματα για να το εξασφαλίσουμε, από όλους και ιδιαίτερα από τους πιο κοντινούς μας.
Ξεκινήστε να ενσωματώνετε αυτή την αρχή στη ζωή σας και να ξέρετε ότι αυτοί που είναι στον εσωτερικό σας κύκλο πρέπει να σας φέρονται καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο στη ζωή σας.

Να είστε καλά